Google hirdetés ügynökségi módszerekkel

Google hirdetés, vagyis a Google Ads hirdetések többféle lehetőséget kínálnak. Hirdetést könnyű kiírni, de jól optimalizált hirdetéshez már több szükséges. Nézzük, hogy mit csinálnak másként az ügynökségek.

A Google Ads (korábbi nevén Google AdWords és Google AdWords Express) online hirdetési megoldásokat biztosít. Vállalkozásként egyszerűen népszerűsíthetőek a termékek és szolgáltatások az alábbiak szerint.

Google hirdetés előtt

Mielőtt elkezdünk hirdetni van még néhány feladat, amit érdemes elvégezni. Sikeres stratégiához elengedhetetlen a vállalkozási marketing lépései.

 • Weboldalunk technikai állapota
 • Oldalak SEO optimalizálása
 • Kiegészítő eszközök beállításai
 • Kulcsszó kutatás
 • Kampány tervezés
 • Landing oldal relevanciája
 • Google szolgáltatások használata

Használjuk ki az összes platform adta lehetőséget, mert mindegyikre szükség van, ahhoz sikeres legyen a vállalkozásunk.

Adwords hirdetésre van szükséged? Kérj ajánlatot!

Vállalkozás marketing 5 lépése
Vállalkozás marketing 5 lépése

Google Adwords feladatok

Azt nem tudjuk befolyásolni, hogy mit fognak keresni a látogatók, de azt igen, hogy jól megtervezett kampányokat készítsünk. A hirdetések optimalizáláshoz három alapvető Google Ads-típus van:

 • Keresési hálózati kampányok
 • Display hálózati kampányok
 • Videókampányok
 • Shopping kampányok
 • Alkalmazás kampányok

Napi, heti és havi feladatok

Kampány indításakor, két hét tesztidőszaknak számít, ami azt is jelenti, hogy minden nap érdemes megnézni a hirdetéseket. Ez nem azt jelenti, hogy azonnal módosítani kell, ha nem jók az első eredmények. A legtöbb PPC folyamat automatizált és ha jó volt a tervezés, illetve a beállítás, akkor nagy baj nem lehet.

Azonban időnként szükséges a beállításokat felülvizsgálni és kiértékelni legyen az ajánlatkorrekció vagy hirdetés szöveg (dinamikus hirdetések esetében), hogy megbizonyosodj róla, hogy sikerül elérned a kívánt eredményt. 

Teljesítmény értékelés

A fiók teljesítménye alapján látható, hogy sikerült elérni a kitűzött célokat vagy alulteljesít a fiók. Hetente érdemes időt szánni a szükséges finomhangolásra és a beállításokra! Ilyen az, hogy a fiók tartja-e a napi beállított költség limitet.
A költés és a konverziók a két kiemelt rész. Túlköltés esetén érdemes lefaragni a kulcsszavak kattintási költségéből, vagy csökkenteni a napi költést. Amikor egy kampány sikeres és sok konverziót hoz, akkor át kell csoportosítani a pénzt a rosszul teljesítőkről.

 

Kulcsszavak

Ide tartoznak azok a kulcsszavak, amelyek nem jól teljesítenek, ezeket ki kell kapcsolni.  Azokat a kulcsszavakat is, amelyek alacsony átkattintási aránnyal rendelkeznek és drágák. Ez azért is fontos, mert ez a minőségi mutatókra is negatív hatással van.

Google hirdetési feladatok
Google hirdetési feladatok

Havonta kétszer érdemes áttekinteni a negatív kulcsszavakat, illetve ilyenkor érdemes új kulcsszavakat is gyűjteni.

A keresési kifejezések alapján jól láthatóak lesznek azok az irreleváns szavak, amelyeket érdemes negatív kulcsszóként felvenni. Ezzel növelhető a CTR-t, így kiszűrhetőek az olyan forgalmak, amelyek felesleges kattintást hozna.

Kulcsszó tervező segítségével folyamatosan karbantartható a keresési kifejezések listája. Így a hirdetések optimalizálásnál, új hirdetéssorozatok készítésénél felhasználhatóak.

 

Elemzés

Minden új vagy módosított hirdetésnél újra kezdődik a két hét teszt időszak. Ez azért szükséges, hogy megfelelő adatmennyiség alapján lehessen dönteni. Amikor a hirdetéscsoport a jobban teljesítő hirdetésekre van optimalizálva, akkor szinte mindig azokat fogja megjeleníteni.

Ha valamelyik hirdetés nem vált be, állítsd le és készíts helyette újat. Minimum 2, de inkább 3 hirdetés javasolt egy csoportban, így könnyebb tesztelni mi az, amit érdemes tovább futtatni.

Ehhez kapcsolódik még a megjelenési arányok áttekintése. Amikor alacsony a megjelenések aránya, két dolgot tehetünk. A kulcsszavakat tovább optimalizálhatjuk, vagyis finomhangoljuk, vagy a költségkereten állítunk. További beállítások is szükséges lehetnek, ilyenek a speciális ajánlattételi stratégiák, haladó beállítások.

Google hirdetés ára

Google hirdetési ár a költségkeret-beállításaitól függ. Jó hír, hogy bármilyen költségkerettel működik. Fizetés csak akkor történik, amikor a felhasználók valamilyen műveletet végeznek a hirdetéssel kapcsolatban. Amikor rákattintanak, hogy felkeressék a webhelyet, vagy felhívják a vállalkozást. A nincs minimális költség, és nincs elvárt szerződési időtartam – bármikor leállíthatóak a hirdetések.

A megfelelő kulcsszavak révén a hirdetés a megfelelő ügyfeleknél jeleníthető meg. Ezért van jelentősége a kulcsszótervezésnek, mert különbség van a kulcsszavak és a keresési kifejezések között. Az emberek nem kulcsszavakkal keresnek, hanem keresési kifejezésekkel, melyek eltérnek a kulcsszótól.

A Kulcsszótervező az egyes kulcsszavaknál megadja a javasolt becsült ajánlatot, így határozható meg a hirdetési költségkeretet. Ezt jelentősen befolyásolhatja a keresés, a konkurencia hirdetése és a relevancia.

Ezeket az összefüggéseket kell úgy látni, hogy az adott cég lehetőségeit a legoptimálisabban használjuk a kampányaink során.

 

Mire érdemes figyelni?

A vállalkozás életciklusa, jelenlegi helyzete határozza meg, hogy milyen lehetőségei vannak. Ez alapján lehet meghatározni az alap feladatokat és hozzátenni azokat a plusz feladatokat, amit a vállalkozás büdzséje megenged. 

Nagy döntés a megfelelő Google Ads (AdWords) szakértő vagy ügynökség kiválasztása. Választékból nincs hiány, sok ügynökség és szabadúszó marketinges foglalkozik Google Ads és Facebook hirdetésekkel is.

A Google Ads szolgáltatásokat kampánykezelési árait különböző módon lehet meghatározni: lehet egyszeri vagy havidíjas szolgáltatás, kampányépítés vagy optimalizálás, ami lehet audit jellegű is.

A kampányokat tervszerűen át kell nézni és optimalizálni, emellett ötletelni is szükséges. A fiók kezelés mellett további feladatok is vannak: weboldal elemzés, működési kérdések, SEO szempontok, különböző adatok értelmezése.

A kulcs ezek beépítésén van és az optimalizációs folyamatban. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egy nagyon gyorsan változó terület, ahol szükséges a folyamatos továbbképzés.

Mamár nem elég csak a Google Ads fiók adataira támaszkodni. Ahhoz, hogy megfelelő szakmai döntéseket hozhassunk, a Google Analytics használatnak alapvetésnek kell lennie. Kulcsszerepe van a hirdetésekből érkező felhasználók hogyan viselkednek a weboldalon, ha egy szakértő vagy ügynökség nem tartja fontosnak ezt vagy nem ért hozzá, az intő jel!

Ne felejtsük el azt a szempontot sem, hogy a szakmai hozzáértésen kívül, hogy tud alkalmazkodni a vállalkozás jelenlegi igényeihez és milyen megoldáskombinációkat tud kivitelezni.

 

 

Tipp

Kampánytervezés feladataiból, kell összeállítani azt a megoldáskombinációt, amit az adott vállalkozásnak a legmegfelelőbb.

Hirdetési fiók létrehozása

Kampánytervezés

Új kampányok beállítása

Meglévő kampányok felülvizsgálata

Kulcsszókutatás

Hirdetésszöveg írás

Banner sorozat készítés

Hirdetésbővítmények írása

Google Analytics létrehozása

Google Analytics összekapcsolása

Google Ads és Analytics kódok beépíttetése a webfejlesztővel

Konverziókövetés beállítása

Remarketing, dinamikus remarketing beállítása

Ajánlatok beállítása a célzásokhoz

Ajánlatkorrekciók, finomhangolások beállítása

Riportolás, jelentéskészítés

Konzultáció:

 • E-mailes
 • Telefonos
 • Skype

Időszakos, extra kampányok felállítása, menedzselése

Folyamatos optimalizálás

Fiókegyenleg monitorozás

 

Google hirdetés ügynökségi módszerekkel