A tapasztalható munkaerőhiány bizonyos értelemben jó, hiszen kreatívabb, körültekintőbb megoldásokra van szükség.
A munkaerő pótlására korábban ritkábban használt belső vállalati forrás szerepe éppúgy felértékelődött, mint a dolgozói elégedettségé és az emberi tényezők szempontjából megfelelő csapatösszetétel helyes kialakításáé. A cégek sok adattal rendelkeznek, ezek információvá alakításával jelentős helyzeti előnyt szerezhetnek a megfelelő módszer kialakításához.

Különféle megközelítések szerint is minden generációt pénzzel lehet a legjobban motiválni, emellett egy jó vezető is erős megtartó erő, de nem érdemes ennyire leegyszerűsíteni. Ennél azért változatosabb a helyzet, mert nem csak a generációs különbségek, hanem az élethelyzetek is jelentősen előtérbe tolhatnak egy-egy érdekes lehetőséget.

Egy jó szervezet ugyanúgy kezeli munkatársait, mint ügyfeleit. A siker kulcsa az egyéni döntési kompetencia és a munkatársak ügyfél felé fordítása.

Jó munkakörülményeket, emberséges, bevonáson alapuló bánásmódot és megfelelő bért szeretne minden munkavállaló.

Kutatások szerint a fiatalabbak erőteljesebben jelzik igényeiket,  az idősebbek viszont magabiztos feladattudattal rendelkeznek. Ez megint túlzottan leegyszerűsíti a generációk közötti különbséget.

Azt a személy kell megtalálni, aki egyéniségével és megfelelő technikákkal, viselkedési formákkal felvértezve a leginkább beleillik a már meglévő csapatba. Mind a belső, mind a külső kiválasztási folyamat támogatásának a kulcsa abban rejlik, hogy képesek legyünk felmérni és nyilvántartani munkatársaink szakmai tudása mellett az emberi tulajdonságait, készségeit, illetve a gyakorlatban működő kapcsolatokat.

A szakmai tudás megfelelő alapokkal és rálátással fejleszthető, a tapasztalat és a best-practice-ek átadhatók, ám az emberi készségek fejlesztése ennél sokkal nehezebb. Gondoljunk csak arra, hogy micsoda nehézséget jelent a csapatmunkáról és a nyilvános kommunikációtól való szorongásán túllépnie például egy introvertált beosztottnak!

Nincs könnyű helyzetben az, aki ma sokféle generációval dolgozik együtt vezetőként, vagy akár beosztottként. Ugyanakkor az egészséges munkahely egyik legfontosabb jellemzője a sokféleség. A hatékony cégműködés érdekében muszáj együttműködni, de ahány ember, annyi történet. Nincs általános, mindenre használható recept a hatásgyakorlásra.

A személyes, emberséges vezetői stílus, az állandó visszajelzés, a piacképes fizetés és a fejlődési lehetőség biztosítása. Ezek általában segítenek leküzdeni a munkatársak megszerzésével és megtartásával kapcsolatos nehézségeket. A munkaerőhiány miatt érdemes áthelyezni a fókuszt a meglévő munkatársak megtartására. Emiatt felértékelődik a HR területe és igazán a szervezetre szabott módszerek megtalálása.

Trendek

Adatból információ

Tudomány lett az adatelemzés, amely segíti a döntéseket az üzletvezetéstől a tehetségmenedzsmentig. Az adatok hasznosítása és a megfelelő következtetések levonását azonban sok cégnél még nem használják.

Munkavállalói élmény

A employee experience azaz, ahogyan a munkatárs az irodai hétköznapokban érzi magát. Egyik kiemelt cél a magas elköteleződési szint. Ilyen a munkahely újratervezése, a jóllét, a hatékonyságot javító rendszerek kiépítése.

Karrier, képzés

A folyamatos tanulás, az egyéni kibontakozás, az önmegvalósítás kultúráját kell kialakítania és  lehetőséget adni a munkavállalóknak. Tudásközpont kialakítása, belső képzés, mentorálás…, mely egyénileg is igénybevehető, akkor, amikor szükséges és azt, ami szükséges.

Tehetségek megszerzése

Állandóan és gyorsan változik a tehetséges munkavállalók megszerzésének módja. Új lehetőségeket kell találni pl. a közösségi média, a team elemzés, a különféle kognitív eszközök bevetése, illetve, egyre fontosabb szempont az is, hogy ki illik a csapatba, a céghez és a pozícióba.

Új vezetési stílusok

A hagyományos vezetési stílus már a múlté, felértékelődik a vezetés digitális eszköztárának ismerete, a csapattá formálás, a kapcsolatok létesítése és ezáltal  jó emberek megszerzése egy-egy feladatra és merjenek kockázatot vállalni, ne a túlélésre játszanak.

Digitális HR

Az egész szervezetnek digitálissá kell válnia, olyan megoldásokat kell alkalmazni, amely megváltoztatja az emberek munkamódszereit és egymáshoz való viszonyulását.

Munkaerő más forrásból

A munkaerő összetétele is megváltozik. Már nem csak az alkalmazotti réteggel érdemes számolni, hanem a külsős szabadúszókkal, a netes közösség erejével és egyre közelebb van a robotika, a mesterséges intelligencia is. Így minden munkakört újra kell gondolni, új megközelítés szükséges a munkaerő-gazdálkodáshoz.

Sokszínűség

A sokszínű csapat versenyképesebb, de csak akkor, ha minden tag úgy érzi, befogadta őt a szervezet. Munkaerő problémák egyik megoldási lehetősége, ha nyitottabban gondolják át az erőforrás igényeket. Nem csak főállású megoldásokban gondolkoznak, hanem projekt, feladat alapján lehet kiválasztani a legjobbat.

Teljesítménymérés

Az évi egy-két alkalommal történő beszélgetések helyett folyamatos visszajelzésekre épülő megoldások születnek coachinggal kombinálva. Az eddigi tapasztalatok szerint ezek jelentősen növelik a hatékonyságot és támogatják a változó vállalati kultúrát.

 

Employer Branding

Az új generáció megjelenése és a munkaerőhiány magával vonzotta a munkáltatói márkaépítés fontosságát, ami egyre csak fokozódni fog. Értékesítői szemlélettel kell csábítóvá tennünk cégünket a munkaerő megszerzése során. Sőt! Képviseljük cégünk erősségét, brand-jét a meglévő munkavállalóink között is folyamatosan.

Szervezetfejlesztés

A szervezetek olyanok, mint a jól működő gépezet, ha valami vagy valaki nem működik, kivesszük és kicseréljük. A tehetségeinket túlhajtjuk, majd ha már nem teljesítenek olyan fantasztikusan, lecseréljük frissebbekre, mert ebben a felfogásban az egyén cserélhető, eldobható.

Egészséges szervezetfejlesztés

Egy sikeres szervezet nem feltétlenül egészséges. Amikor az emberek akut betegséggel küszködnek, általában teljesítőképességük helyreállítására, nem pedig az önmegvalósításra koncentrálnak. A szervezeti egészség diagnózisához az adatok koncentrált összegyűjtésére van szükség. Egy betegség kezeléséhez – a diagnózis után – meg kell határozni a betegség okát. Ehhez azt kell látnunk, hogy valahányszor ez az ok előfordul, a betegség is megjelenik. Ha sikeresnek nevezünk egy szervezetet, ezzel a hatékonyságáról beszélünk.A produktivitás alapfeltételei az idő, a hatékonyság és a motiváció.

Egészséges szervezetfejlesztés adatvezérelt employer branding

Az egészséges szervezetfejlesztés + adatok információvá alakítása és tudatos használata. A vezetés egy szociális folyamat, ami emberek közötti interakciókra épül. A teljesítmény alapját a kapcsolatok képezik. Ha javítjuk a kapcsolatokat, a kapcsolatok minőségét, az emberek közötti interakciókat, javul a teljesítmény. Ezért a csapaton belüli jó munkakapcsolatok kiépítése elsődleges fontosságú feladata a vezetőnek és a szervezet minden tagjának.